Op de hoogte blijven? Krijg de laatste updates in jouw mailbox.
Terug

Deel

Jan&Jan behaalt meer omzet door te investeren in een 'winterterras'

Marloes
Leestijd 4 min

Is buiten het nieuwe binnen? Steeds meer horecazaken kiezen voor een winterterras. Het doel: Het gehele jaar door buiten gasten verwelkomen. Zo ook Jan&Jan uit Didam. Het restaurant investeerde in een flexibele overkapping en windschermen om het terrasseizoen te verlengen. Het resultaat: flink meer gasten op dagen met minder mooi weer én een verhoogde omzet.

Blog Jan&Jan Didam Eijsink Winterterras

Ambitieus familiebedrijf

Jan&Jan is al sinds 2006 een geliefde plek voor een ontspannen ontbijtje, een lekkere lunch of een uitgebreid diner in de avond. Oprichters Frank en Geerte Gesthuizen vernoemden de zaak naar hun beide vaders en lieten het uitgroeien tot een echt familiebedrijf. We spraken dochter Pleuni Gesthuizen. Zij is bedrijfsleider bij Jan&Jan en draait zelf ook actief mee op de werkvloer. Samen met het team is ze continu bezig om de zaak op alle vlakken te blijven verbeteren. En niet zonder succes! Hun terras wordt al jaren beloond met een mooie plek in de Terras Top 100, heeft vele enthousiaste reviews en de gasten weten de zaak goed te vinden.


4-seizoensterras

“We kijken continu hoe we onze zaak kunnen verbeteren. Een belangrijk punt was ‘minder afhankelijk zijn van het weer’. We willen gasten altijd een comfortabele plek kunnen bieden en het terrasseizoen verlengen. In 2021 investeerden we daarom in een overdekt terras. Aan de voorkant van het pand hebben we een soort serre met mooie luifel en glazen windschermen die een beschutte plek biedt aan 50 gasten. Iets verder van het pand, op ons grote terras, hebben we een flexibele vertigo overkapping laten plaatsen. Deze kan automatisch in- en uitschuiven. Bij slecht weer kun je daardoor op drie vierde van het terras behaaglijk zitten. Dat gaat om 14 bij 12 meter en 100 zitplekken. We houden dan nog 50 buiten de overkapping.


Investering snel terugverdienen

“Het gehele plaatje moet kloppen. We hebben daarom ook de aankleding van ons terras veranderd en het heel gezellig en warm aangekleed. We kozen voor een speelse combinatie van hoog een laag meubilair en lekkere loungebanken met kussentjes. De echte sfeermakers zijn de vele lampenkappen en planten die overal staan en hangen. Daarnaast hangen er speakers en heaters waardoor je ook ‘s winters voor een borrel lekker onder de grote overkapping kunt zitten. De 50 plekken tegen het pand zijn zelfs geschikt om het gehele jaar door uitgebreid buiten te dineren. Al met al was het een flinke, maar uiteraard weloverwogen investering. Sinds de overkapping ontvangen we structureel meer gasten op dagen met minder mooi weer en is ons ‘buitenseizoen’ een stuk langer. We zijn er daarom van overtuigd dat we dit binnen een paar jaar terugverdienen.”


Rust en controle op het terras tot in de keuken

Het succesvol in banen leiden van een groot terras vraagt om een efficiënt werkproces. Bij Jan&Jan kozen ze ervoor om te werken met wijklopers die verantwoordelijk zijn voor het opnemen en afrekenen van bestellingen en runners die continu bestellingen uitserveren. Hierdoor zijn er altijd medewerkers in de buurt van de gasten en hoeven zij dus nooit lang te wachten voordat ze hun wensen kunnen doorgeven. “We nemen bestellingen op met handhelds, waardoor ze automatisch op de digitale schermen in de bar en keuken verschijnen. De bar- en keukenmedewerkers kunnen dan direct aan de slag. We zouden niet meer zonder de digitale bar- en keukenschermen kunnen. Doordat het verwerken van orders geautomatiseerd verloopt, heb je rust in je hoofd. Hierdoor kunnen we ons focussen op andere belangrijke zaken en meer aandacht besteden aan onze gasten.”, aldus Pleuni.


Zorg voor warm en comfortabel

“Ik zou het andere ondernemers zeker adviseren om zich te verdiepen in flexibele overkappingen. Gasten vinden het fijn om buiten te zitten in de frisse lucht met veel ruimte om zich heen en het is een interessante manier om je zitcapaciteit te vergroten. Zelfs met heel mooi weer heeft het een pre, want je hebt de zekerheid dat gasten droog en warm zitten als het weer toch plotseling omslaat. Dit maakt dat ze eerder voor jouw terras kiezen dan dat van de buren.

Het is wél belangrijk dat je het warm en comfortabel kunt krijgen op je terras. Wij gaan er daarom voor zorgen dat we de zijkanten van ons voorste terras helemaal tot aan de luifel kunnen dichtmaken. Hierdoor wordt het voor onze gasten nog aantrekkelijker om gezellig op het terras te komen dineren of borrelen, zelfs op de guurste dagen van het jaar.”

Kassa en handhelds
Digitale bonschermen

Ook interessant

Waarde toevoegen
op jouw terras?

Facebook
Op werkdagen bereikbaar van 09:00 - 17:00 uur
Telefoon
Bel ons via
0880 55 66 77
mail
Mail ons via
info@eijsink.nl