Op de hoogte blijven? Krijg de laatste updates in jouw mailbox.
Terug

Deel

Nieuwe regels wegwerpplastic (SUP) bij afhalen en bezorgen per 1 juli 2023

Lisa
Leestijd 3 min

Vanaf 1 juli 2023 is het gratis verstrekken van plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie on-the-go, afhalen en bezorgen verboden. Door uitbreiding van de SUP-wetgeving gaat de Nederlandse overheid verder de strijd aan tegen zwerfafval.

Nieuwe wetgeving wegwerpplastic (SUP) 1 juli 2023

Waarom en wat verandert er?

Vanaf 1 juli wordt de zogenoemde SUP-regelgeving uitgebreid. Hiermee wil de EU de hoeveelheid zwerfafval met zijn negatieve effecten op het milieu verminderen. Door plastic producten die na eenmalig gebruik – Single Use Plastic - worden weggegooid te elimineren, wordt hierin een belangrijke stap gezet. Want minder wegwerp = meer hergebruik.

Plastic (bevattende) wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen worden vanaf 1 juli aanstaande ontmoedigd bij consumptie on-the-go: onderweg, bij afhalen en bezorgen. Wegwerpartikelen worden niet meer gratis verstrekt en enkel tegen bijbetaling uitgegeven. Dit betekent dat consumenten een bijbetaling doen voor het gebruik van wegwerpplastic verpakkingen boven op de prijs van bijvoorbeeld de koffie to go bij de koffiecorner of patat bij de snackbar. De hoogte van de toeslag mag je als ondernemer zelf bepalen op basis van richtbedragen gegeven door de overheid. Denk aan € 0,25 voor bekers, € 0,50 voor maaltijden in vormvaste verpakking, € 0,05 voor voorverpakte groenten, noten en andere in vormvaste portieverpakkingen. Dit bedrag moeten apart op de rekening worden vermeld.

Daarnaast is het verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden (bakjes die teruggebracht kunnen worden bijvoorbeeld) óf mogen klanten zelf een mok of bak meenemen om het ‘bring your own’-principe te stimuleren. 100% papieren en andere plasticvrije wegwerpverpakkingen blijven wel toegestaan.

Wees alvast voorbereid: vanaf januari 2024 breidt de SUP-wetgeving zich uit naar consumptie ter plaatse. Plastic wegwerpbekers- en maaltijdverpakkingen zijn dan onder andere in horecagelegenheden, op festivals of kantoor niet meer toegestaan. Eerdere SUP-maatregelen zijn het verbod op plastic bestek en rietjes (2021) en de toepassing van statiegeld op kleine plastic flessen (juli 2021) en blikjes (april 2023).


Hoe verwerk je de bijbetaling op wegwerpplastic in je kassasysteem?

Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat je de toeslag voor een beker of bakje dat plastic bevat op de juiste manier in het kassasysteem verwerkt. Deze moet apart op de rekening worden vermeld. Voor de eenduidigheid adviseren we om het op de kassa aan te slaan als “plastic product” of meer specifiek als “plastic beker” en “plastic bakje”.

In je booq-kassasysteem kun je de toeslag op verschillende manieren in de backoffice toekennen. Zo kun je een toeslag toepassen op het type verpakking en deze koppelen aan een artikel. De toeslag is voor je gasten of klanten duidelijk op de (digitale) kassabon weergegeven, net als de btw of statiegeld.

Anderzijds is het mogelijk om de toeslag toe te passen door deze als separaat artikel aan te slaan. Dan kies je bij het aanslaan van hamburger bijvoorbeeld de separate optie ‘verpakking 1x’.

Bij beide opties is de toeslag zichtbaar op zowel geprinte bonnen of digitale bonnen die worden doorgezet naar digitale bar- of keukenschermen.

Wanneer je ook gebruikmaakt van QR-bestellen, bestelsite of bestelzuil kan er met optiemenu’s gewerkt worden. Na het selecteren van bijvoorbeeld ‘patat’, krijg je de optie ‘hier opeten’ of ‘meenemen’. Bij het selecteren van ‘meenemen’ worden er extra kosten van in dit voorbeeld € 0,15 cent toegepast.


Hulp nodig?

Heb je vragen over de verwerking van bijbetalingen op plastic verpakkingen, neem contact op met onze Servicedesk via het supportformulier of 0880 55 66 77.

Ook interessant

Lars
Lars, Servicedesk

Lars staat je graag
te woord bij vragen