Statiegeld op blik vanaf 1 april
Vanaf 1 april 2023 komt er vanwege milieuoverwegingen statiegeld op blikjes frisdrank. Op het blik wordt net als op kleine plastic flesjes 15 cent statiegeld geheven. Naast inleverpunten bij flessenautomaten in supermarkten zijn er ook 22.000 andere innamepunten zoals tankstations en sportclubs.
Waarom en wat verandert er?
Het doel van statiegeld op blik is dat de vermindering van zwerfafval en toename van hergebruik. De recyclebare blikjes hebben een andere streepjescode en je kan ze herkennen aan een statiegeldlogo.
Voor het retour krijgen van statiegeld moet de barcode gescand moeten worden en daarom is het belangrijk dat blikjes zoveel mogelijk ongedeukt worden. De eerste blikjes met statiegeld staan al in de schappen en vervangen langzamerhand de oude blikjes. Je kunt dus na 1 april ook nog blikjes tegenkomen zonder statiegeldlogo. Deze kun je ook inleveren, echter krijg je hier geen vergoeding voor. Meer informatie vind je op statiegeldnederland.nl.
Hoe verwerk je statiegeld in je kassasysteem?
Als ondernemer of vereniging moet je ervoor zorgen dat je statiegeld op blikjes in je kassasysteem en administratie op de juiste manier verwerkt.
In je booq-kassasysteem ken je in de backoffice statiegeld toe aan geselecteerde artikelen óf volledige artikelgroepen. Je kunt statiegeldprofielen maken per het te heffen statiegeldbedrag, in dit geval ‘blik’ met 0,15 cent. Dit doe je bij ‘algemeen beheer’ ‘verpakkingsprofielen’.
Je gasten of klanten zien duidelijk op de (digitale) kassabon weergegeven welk bedrag is betaald aan statiegeld. Net als de btw is het totaalbedrag voor statiegeld als aparte regel op de bon te zien.
Wanneer je ook gebruikt maakt van QR-bestellen, bestelsite of bestelzuil, en je een artikel of artikelgroep ‘kenmerkt’ met statiegeld, worden de prijzen in deze booq Bricks automatisch bijgewerkt naar de nieuwe prijs inclusief statiegeld.
Heb je vragen over de verwerking van statiegeld, neem contact op met onze Servicedesk via het supportformulier of 0880 55 66 77.