Klantcase De Werf: toprestaurant in Zeeland

10 april 2018

Na ruim 11 jaar bij restaurant De Gespleten Arent in Middelburg was voor Bart en Paul Melis het plafond bereikt. Achter de schermen waren de broers betrokken bij De Werf in Veere, dat op vraag van de toenmalige eigenaren de make-over moest ondergaan van lunchroom met broodjes naar strak restaurant op topniveau. Toen de broers werden benaderd het roer over te nemen, viel alles op z’n plek. Amper 4 maanden na de overname prolongeerden Bart en Paul het zilver in de Terras Top 100. Een prestatie van formaat.

VAN 30 NAAR 200 GASTEN

Van 30 couverts in een relatief klein restaurant met binnentuin naar 200 couverts grotendeels op een enorm terras, én de leiding aan een flink team personeel: de overname was geen kattenpis. “De eerste maand moest er nog gewerkt worden bij De Gespleten Arent en daardoor moest het personeel veel alleen doen.“ Met de Zeeuwse mentaliteit van ‘niet lullen maar werken’, de kat uit de boom kijken en veel overdenken, volgen de broers in volle vaart hun koers.

Puntjes op de i

Nieuwe menu’s, personeelstraining, routing, een vernieuwde keuken en eten op hoogstaand niveau. Dit was het resultaat van de conceptmetamorfose voor de voormalige eigenaren Saskia van Golen en Patrick Wolf. Toen in maart 2017 de gerenoveerde zaak door de broers Melis werd overgenomen, konden de puntjes op de i gezet. “We houden van een zaak waar alles optimaal is”, aldus Bart. Hij richt zich op het gastheerschap, de bediening en administratie en Paul op de keuken, aankleding en leveranciers. Samen zorgden ze voor een eigen stempel op de menu- en wijnkaarten, een andere terrasindeling en betere organisatie van de samenwerking tussen bediening en keuken.

TOONBEELD VAN SMAAK

Het totaalplaatje van De Werf klopt en daarom snappen we helemaal waarom de horecazaak tot de top van Nederland behoort. De industriële elementen van staal, hout en leer passen bij de gedachte van de vroegere scheepswerf. Het fraaie terras met 200 zitplaatsen gelegen op verschillende niveaus aan de haven heeft uitzicht op het schilderachtige Veere. Het uitserveren van de uitmuntende kwaliteitsgerechten met moderne twist gaat snel, correct en efficiënt. Er wordt gewerkt met A-merken zoals Swinkels bier, lokale producten zoals verse vis en geschoten wild én natuurlijk Zeeuwse gerechten. ‘Wat we doen proberen we net even iets anders te doen, denk aan een gekke twist aan een gerecht. Alles op basis van nette calculatie en prijzen, want we willen een eerlijk concept neerzetten waar zowel wij als de gasten wat aan hebben.’

Uitmuntende kwaliteit en ongekende gastvrijheid

Naast deze kwaliteitskenmerken zijn er allerlei kleine pluspuntjes die De Werf tot de top van Nederlandse terrassen laat behoren. Zo worden dranken als likeuren, limoncello en sambuca zelf gemaakt en gemixt tot frisse zomerse cocktails. In de doorgang van het restaurant vind je stellingen met kistjes waarin verse kruiden en plantjes worden gekweekt als garnering. Bovendien lijkt het gastheerschap onovertroffen. “Gastvrijheid kost niets, het gaat er om of de bediening de deur voor je open houdt, je je jas aanreikt of afscheid van je neemt. Die stapjes maken het verschil”.

VOORTDUREND IN BEWEGING

De hamvraag: hoe gaat De Werf nu optimaliseren plek 1 in de Terras top 100 veroveren? “Consolideren is ook verbeteren, aangezien de concurrentie ook elk jaar beter wordt. Het niveau bewaken, daar zijn we áltijd mee bezig. Een speerpunt is het afrekenen binnen een bepaald tijdsschema op het terras en het realiseren van een voorwerkkeuken om nog efficiënter te werken. Én in april openen we in het naastgelegen pand Bastion 4, onze nieuwe lunchroom!” Bij De Werf belooft het wederom een ‘gigantische goede’ zomer te worden!

 De Werf werkt met kassasysteem Vectron en de booq Personeelsplanner. Bart: ‘De Personeelsplanner werkt als een trein, werkt fijn voor ons en onze medewerkers. We controleren de uren en sturen ze met één druk op de knop naar de accountant.’ De toekomst ziet Bart in kassasysteem booq, dat geïmplementeerd wordt in de nieuwe lunchroom Bastion 4. “De kassa-app werkt zowel op de handhelds, smartphones en tablets. Is er een accu leeg, dan pak je een ander device en ga je verder waar je gebleven was. Bovendien zijn er allerlei interfaces aan te koppelen