Pas op voor vals geld tijdens carnaval

19 februari 2020

Kijk tijdens carnaval uit voor valse bankbiljetten. Die waarschuwing doet de politie. Het gaat om nep-eurobiljetten die via Aziatische webshopplatforms besteld worden en in drukke kroegen makkelijk voor echt kunnen worden aangezien. Wij adviseren maatregelen te nemen tegen het valse briefgeld om je carnavalsomzetten veilig te stellen.

Valsgeld verspreid in het land

Veel nepgeld uit Azië – doorgaans tegen geringe betaling aangeschaft via webshopplatforms als AliExpress –  is in omloop. De afgelopen tijd werd er op talloze locaties in het land, met wisselend succes, imitatiegeld uitgegeven. In Eindhoven werd met nepbiljetten betaald op een markt, in Apeldoorn bij maaltijdbezorgers en in Emmeloord in een supermarkt. Dit melden diverse media als De Telegraaf, RTLNieuws, Omroep Brabant en het AD.

Niet op het blote oog te onderscheiden

De kwaliteit van het valsgeld wordt steeds beter en is op het blote oog niet van echt te onderscheiden. Dat het niet alleen om valse briefjes van 50 euro gaat, bleek afgelopen weekend nog. Bij een carnavalsfeest in Macharen (bij Oss) werd een vals biljet van 10 euro uitgegeven. Ook het gebruiken van een teststift om te controleren of een briefje nep is – als de stift een donkere streep achterlaat, is het biljet nep - lijkt niet meer doeltreffend wanneer de biljetten zijn ingespoten met haarlak.

Valsgeld tijdens carnaval

Nu carnaval voor de deur staat is de kans groot dat de bezoekers de neppe biljetten proberen uit te geven in de drukke, donkere kroegen, waar de kans op ontdekking klein lijkt. Het lijkt voor jongeren misschien kattenkwaad, maar het betalen met en in het bezit hebben van vals geld is strafbaar. De straf is onder meer afhankelijk van de hoeveelheid valsgeld die de crimineel in handen heeft. Carnaval is dit jaar van 23 tot en met 25 februari. Wie een vals briefje ontdekt, kan het beste meteen de politie bellen.

Neem voorzorgsmaatregelen

Voor vele horecagelegenheden is carnaval een hoogtepunt in het jaar. Neem dus extra veiligheidsmaatregelen waarmee je valse biljetten echte exemplaren kunt onderscheiden. Veel kroegen proberen het betalen van vals geld te voorkomen of te ondervangen door alleen met munten, bonnen of penningen te werken. Die bonnen moeten vaak vooraf aangeschaft worden, waardoor er meer tijd is om biljetten aan een controle te onderwerpen als de klant niet via de pinapparaat afrekent.

Nep of echt?

Kijken, voelen en kantelen. Dit is het advies van De Nederlandsche Bank om de echtheid van het biljet de controleren. Zo komen onderstaande echtheidskenmerken aan het licht:

  • Watermerk: dit zie je door het biljet tegen het licht te houden. Het cijfer moet duidelijk oplichten.
  • Hologram: biljetten van 5, 10 en 20 euro: kantel het biljet en je ziet in het hologram de waarde van het biljet en het €-teken op de kleuren van de regenboog. Biljetten van 50 tot 200 euro: kantel het biljet en je ziet in het hologram de waarde van het biljet en een gebouw.
  • Verkleurde inkt: biljetten van 5, 10 en 20 euro: kantel het biljet en je ziet op de achterzijde dat de glanzende baan van kleur verandert van grijs naar goud. Ook zie je in de band de waarde van het biljet en het €-teken.
  • Voel de inkt: je kunt de drukinkt voelen op meerdere plekken. Bijvoorbeeld bij de regel met © BCE ECB.

De Nederlandsche Bank heeft een speciale app om een biljet te scannen op echtheidskenmerken. Bekijk het filmpje hier.

Valsgelddetector

Dankzij het gebruik van een speciale vals gelddetector ben je snel zeker van de echtheid van bankbiljetten. De CashTester CT 333-SD is een gebruiksvriendelijke vals gelddetector die uitgebreid getest is door De Nederlandsche Bank. Wij bieden deze CashTester CT 333-SD nu aan voor de speciale prijs van € 112,50. Deze CashTester CT 333-SD en andere vals gelddetectoren koop je in onze webshop.

Bronnen: RTLNieuws, De Telegraaf, Omroep Brabant, AD