Op de hoogte blijven? Krijg de laatste updates in jouw mailbox.
Terug

Deel

Feestdagen: zorg dat je systemen klaar zijn om te knallen

Marloes
Leestijd 3 min

‘The most wonderful time of the year’ nadert en voor jou als ondernemer betekent dit topdrukte. Om er zeker van te zijn dat je het maximale uit deze feestdagen haalt, is het slim om vroeg te beginnen met het finetunen van je operationele systemen. Hoe zorg je er bijvoorbeeld nu al voor dat je kerstmenu’s en juiste prijzen in de kassa klaarstaan? Geen zorgen, we hebben een aantal waardevolle tips voor je.

systemen-voorbereiden-op-feestdagen

1. Richt een speciaal kerstmenukaart in

Een speciaal menu voor de feestdagen is leuk voor je gasten en handig voor jouw team wat betreft voorbereiding en het beheersen van drukte. Wil jij een kerstmenu gaan gebruiken? Begin dan op tijd met het aanmaken van de menukaart in de backoffice, dan is jouw kassasysteem goed voorbereid. Het aanmaken van een aparte menukaart doe jij als ondernemer gemakkelijk zelf in de backoffice via de knop ‘menu toevoegen’. Zorg er wel voor dat je nieuwe menukaart gekoppeld is aan de juiste faciliteit (wijk met tafels).


2. Maak een keuzemenu aan in de kassa

Je kunt er ook voor kiezen om een keuzemenu samen te stellen voor de feestdagen om toe te voegen aan de menukaart. Een keuzemenu verbetert de operationele efficiëntie in de keuken en is aantrekkelijk voor gasten dankzij de vaste prijs. Die prijs reken je natuurlijk goed uit op basis van de kostprijs van ingrediënten en een passende marge. Ook het keuzemenu aanmaken doe je eenvoudig zelf in de backoffice van het booq kassasysteem. Tip: het keuzemenu mag niet duurder zijn dan de gerechten los bij elkaar opgeteld.

3. Wijzig je aangepaste openingstijden online

Hanteer je aangepaste openingstijden en/of tijdsloten? Vergeet dan niet om dit op tijd te communiceren met je gasten via je website en social media. Wellicht kies je ervoor om je online verkoopkanalen, zoals je bestelsite, te sluiten en je alleen te focussen op het restaurant tijdens deze drukke dagen. Zorg er dan voor dat je je bestelsite op tijd sluit, zodat er geen bestellingen binnenkomen tijdens kerst.


4. Stoom je reserveringssysteem klaar voor de feestdagen

In reserveringssysteem booq Tafelreservering kun je een service aanmaken voor je kerstbrunch- of kerstdinerarrangement. Dit arrangement kun je vervolgens promoten in je reserveringswidget. Bepaal eenvoudig per arrangement hoeveel gasten je op welk tijdstip in welke ruimte wilt laten reserveren. Bovendien kun je door het aanbieden van een kerstarrangement in je reserveringswidget er ook gelijk voor zorgen dat gasten niet voor een a la carte-diner kunnen reserveren. Wist je dat elk arrangement wordt voorzien van een unieke link? Deze link kun je bijvoorbeeld in je social media posts gebruiken om gasten direct voor het arrangement uit te nodigen en te laten reserveren.

5. Bereid het personeelsrooster voor

Je kunt nu al een personeelsplanning maken voor de feestdagen (en de voorbereiding daarop). Een inschatting van het aantal benodigde uren kun je baseren op vorig jaar. Om te zorgen dat je over voldoende personeel beschikt, kun je deze weken met feestdagen nu al voor je team online zetten, eventueel met open diensten. En stel je op korte termijn een deadline om vakantieaanvragen door te geven, dan helpt dat je ook om de planning te vullen. Zo kun jij je focussen op andere zaken en hoef je je niet meer druk te maken over het rooster.


6. Houd rekening met feestdagentoeslag

Mogelijk heb je te maken met een feestdagentoeslag voor medewerkers in je bedrijf. Je kunt dit in booq Personeelsplanner zelf instellen en vervolgens het systeem de berekening laten doen. En heb je een koppeling met een salarispakket? Dan wordt het salarispakket automatisch gevoed met de juiste informatie om het juiste salaris te berekenen.

Kassa en handhelds
Reserveringssysteem
Online personeelsplanning
Bestelsite
Lars
Lars, servicedeskmedewerker

Hulp nodig bij het voorbereiden van je systemen?
Onze supporters staan voor je klaar