Op de hoogte blijven? Krijg de laatste updates in jouw mailbox.
Terug

Deel

Moeiteloos voorraad beheren dankzij de koppeling met je kassasysteem: zo werkt het

Marloes
Leestijd 4 min

Als horecaondernemer sta je voortdurend voor de uitdaging om kosten te verlagen, marges te verbeteren en de algehele operationele workflow te stroomlijnen. Een effectieve manier om deze doelen te halen, is door gebruik te maken van digitale oplossingen die verschillende onderdelen van je bedrijfsvoering samenbrengen. Een voorbeeld hiervan is het koppelen van het booq kassasysteem aan je voorraadbeheer applicatie. In deze blog delen we welke voordelen rondom receptuur, inkoop en marges het integreren van deze systemen oplevert.

Voorraadbeheer koppeling met POS blog

Hoe werkt de integratie tussen je kassa en voorraadbeheer?

Door je kassasysteem te koppelen aan voorraadbeheersoftware, bereik je volledige automatisering van je voorraadbeheer. Met behulp van een API wordt de nodige verkoopinformatie, die wordt gegenereerd door het kassasysteem, op een gestandaardiseerde manier verzonden naar het specifieke prestatiedashboard van de voorraadbeheer applicatie. Hierdoor kun je erop vertrouwen dat het systeem altijd nauwkeurig en up-to-date de voorraadniveaus bijhoudt wanneer producten worden verkocht.

De integratie van het booq POS kassasysteem met een systeem voor voorraadbeheer biedt een krachtige tool om je bedrijfsvoering te optimaliseren en meer winst te maken. Door slim in te kopen, beter receptuurbeheer en goed op de winstmarges te letten, kun je als horecaondernemer je restaurant efficiënter laten draaien, de kosten verlagen en je gasten een betere ervaring bieden.

Voorraadbeheer geeft grip op je inkoop

Een belangrijk onderdeel van geautomatiseerd voorraadbeheer is het vereenvoudigen van het inkoopproces. Door inzicht in verbruik van ingrediënten en producten, kun je als horecaondernemer het inkopen makkelijker maken en kosten besparen. Met handige rapportagehulpmiddelen kun je trends ontdekken en voorspellingen doen over wat er in de toekomst nodig zal zijn. Op basis hiervan kun je slimme beslissingen nemen, zoals het bestellen van grotere hoeveelheden tijdens gunstige periodes of onderhandelen over betere prijzen met leveranciers. Daarnaast is het mogelijk om automatische bestelopties in te stellen. Wanneer de voorraad van bepaalde ingrediënten bijna op is, kan het systeem automatisch bestellingen plaatsen en versturen naar leveranciers. Dit bespaart niet alleen tijd, maar verkleint ook de kans op menselijke fouten en zorgt ervoor dat de voorraad altijd op peil blijft.


Voorraadbeheer verbetert je receptuur

Een ander voordeel van deze voorraadbeheer-koppeling is de verbetering van het receptuurbeheer. Hiermee kun je gedetailleerde recepten invoeren en bijhouden, inclusief de ingrediënten, hoeveelheden en kookmethoden. Omdat de recepten die in het voorraadbeheersysteem staan rechtstreeks gekoppeld zijn aan de menukaart in het kassasysteem, worden de verkochte gerechten automatisch afgetrokken van de beschikbare voorraad. Zo heb je altijd een actueel overzicht van de gebruikte ingrediënten en kun je eenvoudig de voorraadniveaus bijhouden om tekorten te voorkomen en verspilling te verminderen. Het systeem kan ook automatisch waarschuwingen genereren wanneer bepaalde ingrediënten bijna op zijn, waardoor je tijdig kunt bijbestellen (als dit niet al automatisch is ingesteld). Bovendien krijg je door de koppeling van receptbeheer met het kassasysteem inzicht in de kosten van elk gerecht. Hierdoor kun je de prijzen nauwkeurig vaststellen en de winstgevendheid van elk gerecht op je menu maximaliseren.

Voorraadbeheer helpt je sturen op marges

Je winst vergroten en marges beheren blijft een grote uitdaging in de horeca. Het is daarom van grote waarde om te weten hoeveel winst je maakt op elk gerecht op het menu. Als je de kosten van elk gerecht kent, samen met de verkoopprijs, kun je met een integratie precies zien hoeveel je verdient met elk verkocht gerecht. Zo kun je aanpassingen maken aan je menu om meer winst te maken, bijvoorbeeld door de prijzen te verhogen, goedkopere ingrediënten te gebruiken of gerechten aan te passen. Ook biedt het systeem de mogelijkheid om effecten van prijsveranderingen en kortingen op je marges te analyseren. Door simulaties te doen en verschillende situaties te bekijken, kun je plannen maken om meer te verdienen zonder in te leveren op de gastervaring.


Hoe wordt de koppeling tussen kassa en voorraadbeheersoftware gerealiseerd?

Als het gaat om het integreren van kassagegevens met restaurantbeheer ben je bij Eijsink aan het juiste adres. Eijsink is krachtig in koppelingen. Ons kassasysteem booq POS heeft via een API een directe koppeling met de meest gebruikte en populairste voorraadbeheersystemen waaronder Apicbase en Horeko. Stapsgewijs helpen onze specialisten met de opstart, configuratie en onboarding van de voorraadbeheer koppeling, zodat jij in no-time profiteert van slimme automatisering. Koppel je voorraadsysteem aan je POS kassasysteem en laat ze samenwerken als één.

Koppelingen

Ook interessant

Martijn
Martijn, adviseur

Meer weten over een voorraadbeheer koppeling?
Neem vandaag nog contact op voor een gratis demo.