Op de hoogte blijven? Krijg de laatste updates in jouw mailbox.
Terug

Deel

Roadmap #7: ‘We snappen dat de wereld groter is dan booq’

Lisa
Leestijd 4 min

Eerder vertelden we al dat het booq Platform de juiste connecties wil leggen tussen jouw belangrijkste bedrijfsprocessen. De booq Bricks focussen zich op customer facing processen waarbij er interactie is met de gast. Hoe zit het met processen die wél met het verblijf van de gast te maken hebben, maar waaraan de booq Bricks geen invulling geven? Lead Software Architect Frank Lewis laat zien hoe we dankzij procesintegratie met API’s de beste pakketten voor o.a. je boekhouding, ERP en menu-engineering koppelen. Veilig en vertrouwd. Want wij snappen dat de wereld groter is dan booq.

Roadmap Eijsink software Frank Architect API's

"In 2010 begon de ontwikkeling van booq vanaf nul. Een uitdagend project waarbij ik vanaf het eerste moment betrokken ben. In de ruim 10 jaren die zijn verstreken is de geïsoleerde bubbel waarin we software maakten opengebroken en hebben we enorme stappen gemaakt in robuustheid, schaalbaarheid en professionalisering. Robuustheid door de volledige migratie naar de cloud. Schaalbaarheid door uitbreiding van het in eerste instantie afrekensysteem naar een platform als volledig spil voor al je bedrijfsprocessen. En professionalisering door het toepassen van state-of-the-art Agile ontwikkel- en testmethodieken. Deze groei maakt dat de software veel voor ondernemers kan betekenen. En, éigenlijk zijn we nog maar net begonnen. De horizon reikt ver!


Center of the universe

Dat booq een alles-in-één platform is, dat klopt. Operational excellence bereik je als ondernemer alleen wanneer er sprake is van een hoge mate van integratie van processen. Vroeger kwam een bediende aan tafel, werd je bestelling op een papiertje geschreven en vervolgens naar de keuken gebracht. Nu zorgt het booq Platform er zonder menselijke interactie voor dat de bestelling 1-op-1, zonder fouten én met een hoge mate van efficiency naar je tafel komt.

Dat je booq als open platform moet koppelen aan externe applicaties, dat onderschrijven wij oók. Met booq en de Bricks streven we ernaar te excelleren op processen rondom het verblijf in jouw zaak: selecteren, bestellen, produceren, leveren en betalen. Daarom is personeelsplanning wel een onderdeel van het platform en boekhouding niet.

API’s (Application Programming Interfaces) maken het mogelijk om met externe applicaties te koppelen. Een API kun je eigenlijk vergelijken met een stopcontact. Iedereen die een passende stekker heeft kan gebruikmaken van stroom. In het geval van booq gaat het om de uitwisseling van gegevens. Dankzij API’s kan dus een legio aan softwareapplicaties met booq communiceren. Zo kunnen productgegevens automatisch in de backoffice worden ingeladen of interacteren we met PMS- of ERP-systemen.

booq API kassasysteem restaurant horeca
Welke variabelen bepalen de juiste prijs?


Modellering van concepten

Essentieel voor de samenwerking tussen softwareapplicaties is dat informatie op de juiste manier wordt vertaald. In de modellering van concepten ligt voor mij en de andere softwarearchitecten een belangrijke taak. Om twee werelden met elkaar te verbinden is er een bredere zienswijze van de wereld nodig. Want íedere koppeling heeft zijn eigen kijk op de wereld en zijn eigen terminologie. Is een product hetzelfde als een artikel? Welke data vormt een kassabon? Wordt de omzet van frisdrank uitgedrukt in een bedrag en valuta inclusief btw?

Wat voor booq uniek is, en waar we als team van softwareontwikkelaars erg trots op zijn, is de definitie van het domeinmodel (zie Roadmap 5). De meeste softwarepakketten geven een product een prijs. Binnen booq definiëren we de prijs op basis van vier variabelen: Welk artikel, Waar verkoop ik het, Wanneer verkoop ik het en aan Wie? Op basis van deze variabelen kiest de software de juiste prijs. Dát geeft jou als ondernemer de mogelijkheid om een Coca Cola om 14:18 uur in je vestiging in Den Haag door collega Loes aan een vaste gast te verkopen voor een bedrag van €2,55, en datzelfde flesje Coca Cola om 22:04 uur in je vestiging in Amsterdam door Mark te laten verkopen voor €2,65.

Zijn er verschillen in de representatie van een concept – denk aan het concept ‘transactie’ – dan is het de uitdaging om een brug te slaan tussen ons domeinmodel en de externe applicatie. Denk aan een telefoonlijn die technisch perfect werkt, maar wanneer een Fransman met een Japanner wil communiceren er een tolk nodig is. Net als die tolk bouwen wij – of ondersteunen wij bij het bouwen – van een tussenlaag!


Standaard API’s fungeren als toegangspoort

Onze REST-technologie API’s maken het heel eenvoudig om informatie uit booq te ontsluiten. Als jij het beheer van artikelen centraal vanuit je eigen ERP-pakket wilt doen in plaats van in twee omgevingen, kun je deze voeden met onze Configuratie & Masterdata API. De Ticket Export API laat bijvoorbeeld voorraadbeheerapplicaties weten welke verkooptransacties er gedaan zijn. De E-commerce API interacteert met QR-bestellen, je bestelsite en bestelzuil. Bij een prijswijziging in je backoffice wordt deze automatisch in al je verkoopkanalen doorgezet. Óf kun je een dagspecial definiëren voor al je verkoopkanalen. En de Proces API, die schrijft onder andere data weg naar BI tooling om te analyseren hoe efficiënt je zaak is ingericht. Zo richt je je eigen applicatielandschap in met als doel slimmer werken.

booq software eijsink
booq integraties


The sky is the limit

booq is gebouwd volgens moderne webstandaarden die aansluiten bij de buitenwereld. Dat onze nauwe procesintegratie stabiel, veilig en schaalbaar is, dát is een zekerheid. Door te werken met authenticatie- en autorisatie-standaarden zijn datastromen beveiligd tegen ongewenste gebruik. Altijd bepalen we: wie ben je en wat mag je.

Dankzij de breedte van het booq Platform werken diverse applicaties samen om een geweldige gebruikservaring te leveren. Voor jou als ondernemer, maar uiteindelijk voor je gasten. Want slimmer werken leidt tot efficiency op de werkvloer, rust bij je team en meer tijd voor je gasten. Telkens ontdekken we nieuwe richtingen; het applicatielandschap en aantal koppelingsconcepten breidt flink uit. Stap voor stap, API voor API. The sky is the limit!"

Ook interessant

Wij ontwikkelen software
die voor je werkt

Facebook
Op werkdagen bereikbaar van 09:00 - 17:00 uur
Telefoon
Bel ons via
0880 55 66 77
mail
Mail ons via
info@eijsink.nl