Op de hoogte blijven? Krijg de laatste updates in jouw mailbox.
Terug

Deel

Dit zijn dé 5 horeca terras trends voor 2024

Lisa
Leestijd 3 min

Het moment nadert dat het terrasseizoen zijn intrede maakt. De professionaliteit van horeca terrassen neemt toe, want het buitenrestaurant heeft bewezen het hele jaar door waardevol te zijn om meer omzet te genereren. Het creatief concept erachter is naast routing, ligging, gastvrijheid en uitstraling een succesfactor geworden. Wat beloven de terras trends 2023 te worden? Wij zetten er vijf op een rij.

Terras trends 2023

1. Multifunctionaliteit in aanbod

Als ondernemer bepaal je met jouw aanbod waarvoor de gast bij je aanschuift. Een kort pauzedrankje, uitgebreid borrelen, intiem dineren, happy hour, noem maar op. Bij dat gevarieerde gebruik, hoort op het horeca terras 2023 een diverse indeling. Een flexibele indeling met hoge zitjes, terrasbanken, gedekte tafeltjes en 1 grote groepstafel zorgen voor diepte en uitzicht. Zoveel mensen, zoveel wensen. De terrasbeleving die inzet op verschillende momenten van de dag, maakt je terras toegankelijk en dát ervaart de gast als prettig.

2. Mix & match terrasmeubilair

Een goedlopend terras vraagt om een verzorgde, uitnodigende look & feel. Volgens Satelliet hospitality furniture spelen er in het terrasseizoen van 2023 drie verschillende smaken van stijlen de hoofdrol. Romantic Retro geeft ruimte aan luchtige, ronde vormen gecombineerd met zachte stoffen en florale dessins. Zacht, aaibaar en speels. Denk bijvoorbeeld aan een stoel van gebogen staal met een kussen met tropische print en franjes.

Rotan is een blijvertje, helemaal van nu is de toevoeging van kleur. Rattan Rainbow zorgt voor spannende combinaties. Denk aan een afstekende terra kleur vlechtwerk op een bordeauxrood frame. Die je natuurlijk afstijlt met een zitkussen in een stof naar keuze.

De derde trend voor terrasmeubilair die Satelliet noemt is Taxtile Texture, waarin fijne structuren met een referentie naar de natuur de basis vormen. Biofilisch design in combinatie met oersterke materialen. Een gepoedercoat aluminium frame en rasterwerk met stoere, vrolijke zitkussens bijvoorbeeld.

Terras trends Satelliet 2023
Foto's Satelliet hospitality furniture


3. What you see is what you get

De potentiële gast kan soms een duwtje in de rug gebruiken om voor jouw terras te kiezen. Als er van een afstandje naar je terras wordt gekeken, wil je de juiste snaar raken. In 2023 gaat men voor feel good: een ongedwongen sfeer, ontspanning en gezelligheid. Om dat te bereiken moet de uitstraling van je terras en je personeel op-en-top zijn. ‘What your see is what you get’!

Vergeet je online stopkracht niet! De eerste indruk bij je gasten maak je vandaag de dag oók online. Een goed ingerichte bedrijfspagina in Google, een online menukaart en een toegankelijke reserveringstool dragen sterk bij aan de overweging om voor jou zaak te kiezen. En misschien nog wel belangrijker: je activiteit op social media. Als jij aansprekende foto’s deelt over de nieuwe cocktails, borrelplank of afternoon-drinks op je terras, zullen gasten zich eerder aangesproken voelen om te komen. Zorg er wel voor dat de verwachting die je online schept waargemaakt wordt in het ‘echt’.


4. Bestellen en betalen met QR-codes

Wil je optimaal profiteren van een vol terras, dan zijn slimme digitale tools een must. Waar je in 2023 écht niet meer omheen kan zijn QR-codes op terrastafels. Door ze te scannen, kunnen gasten hun bestelling direct doorsturen naar het kassasysteem. Ze hoeven niet te wachten tot er iemand langskomt. Een uitkomst in tijden van personeelsschaarste. En een praktische oplossing als terrassen verder weg liggen. Is het voor jou zaak nog te vroeg om helemaal over te gaan op QR-bestellen? Een tussenweg is ook een optie, laat je gasten bepalen of ze via de QR-code op tafel bestellen of bij de medewerker.

Naast het opnemen van bestellingen met een QR-code, kun je gasten er ook mee laten afrekenen. Gasten scannen de QR-code op de kassabon, die ze de eerste ronde kregen, controleren het totaal en betalen online via bijvoorbeeld iDEAL. Tijdwinst omdat gasten niet hoeven te wachten op een medewerker en sneller de tafel vrij voor nieuwe gasten! Plús, je tilt de gastbeleving naar een hoger niveau!

Bestellen en betalen met QR-codes op het terras
Bestellen en betalen met QR-codes op het terras


5. Snelheid waarborgen door de juiste keuzes te maken

Een goedlopend terras vraagt om een professionele aanpak. Daarom denken steeds meer ondernemers hun terrasstrategie goed uit, waarbij keuzes worden gemaakt om de beste, gastvrije service te bieden. Denk aan een terraskaart met gerechten die binnen 20 minuten geserveerd kunnen worden, ook wanneer het erg druk is. Of nog een stapje verder; de terraskaart 2.0 oftewel ‘paniekkaart’ die ingezet kan worden bij extreme drukte met daarop een kleinere selectie van gerechten, die minder handeling op het bord vragen. Dat brengt rust terug en zorgt ervoor dat wat je wel aanbiedt, kwalitatief erg goed is.

Uiteraard kunnen nog veel meer zaken bijdragen aan betere resultaten op je terras. Door bijvoorbeeld een buitenbar centraal op een groter terras te plaatsen, hoeven medewerkers veel minder meters te maken. ‘Oortjes’ verbeteren de onderlinge communicatie. Het werken met handhelds en met digitale schermen in de keuken bevordert efficiëntie, waardoor je sneller bestellingen kunt opnemen, bereiden en uitserveren. Misschien kun je tijd besparen door over te stappen van een piston naar volautomaat koffiemachine? Alle kleine beetjes helpen, dus het is goed om alle werkprocessen langs te lopen. Want, een goed uitgedachte terrasstrategie en optimale processen garanderen in 2023 succes.

QR-bestellen
Digitale bonschermen
Betalen en pin
Kassa en handhelds

Ook interessant

Patrick
Patrick, adviseur

Patrick adviseert je graag hoe jij
het maximale uit je terras kunt halen