Op de hoogte blijven? Krijg de laatste updates in jouw mailbox.
Terug

Deel

Horecazaak starten: restaurant concept kiezen

Lisa
Leestijd 5 min

Het kiezen van het juiste restaurantconcept is een cruciale stap in het starten van je eigen horecazaak. Of je nu je eigen horecazaak gaat beginnen of de nieuwste, innovatieve restaurant concepten wilt verkennen; het juiste concept en doorvoering ervan kan het verschil maken tussen doorslaand succes of middelmatig succes. Hoe kies je het juiste restaurantconcept? In dit artikel bespreken we de belangrijkste overwegingen en bieden we een overzicht van populaire restaurantconcepten.

restaurantconcept-kiezen-zaak-starten

Waarom is een restaurant concept belangrijk?

Een goed doordacht restaurantconcept dient als basis voor al je beslissingen, van het menu tot de inrichting en social posts. Het bepaalt je doelgroep, beïnvloedt de beleving van de gast en onderscheid je van de concurrentie. Het juiste restaurantconcept kan je helpen om een consistente merkidentiteit te creëren en een loyale klantenkring op te bouwen.


Overwegingen bij het kiezen van een restaurantconcept

 • Doelgroep: Begrijp wie je wilt aantrekken door te kijken naar demografische gegevens, gedrag en behoeftes. Is je doelgroep jong en trendy, of richt je je op families en ouderen? Je concept moet aansluiten bij de voorkeuren en verwachtingen van je beoogde klanten.
 • Locatie: De locatie van je restaurant heeft een grote invloed op je conceptkeuze. Een high-end concept past wellicht beter in een chique buurt, terwijl een fastservice restaurant beter tot zijn recht komt in een druk stadscentrum.
 • Marktonderzoek: Analyseer de concurrentie in je omgeving en onderzoek de behoeftes van potentiële klanten door marktonderzoek te doen. Zo kun je te weten komen welke concepten goed presteren en waar mogelijk nog ruimte is voor een nieuw, origineel concept restaurant. Dat deed ook Pand Pannenkoek.
 • Budget: Je financiële mogelijkheden spelen een rol in het bepalen van je concept. Sommige concepten, zoals fine dining, vereisen hogere investeringen in decor, personeel en ingrediënten.
 • Eigen passie en expertise: Kies een concept dat past bij je eigen interesses en vaardigheden. Als je gepassioneerd bent over je concept, straalt dat enthousiasme door naar je klanten. Ben je vanuit vroeger gefascineerd door de Italiaanse keuken, dan is dat een logische keuze.


Populaire restaurantconcepten

Hier zijn enkele populaire restaurantconcepten om te overwegen:

1. Shared Dining: Gasten delen meerdere kleine gerechten in plaats van traditionele hoofdgerechten. Dit concept bevordert een sociale eetervaring.
Voordelen: Flexibiliteit in menu-opties en geschikt voor groepen. Ook bestellen klanten vaak meerdere gerechten, wat kan leiden tot een hogere gemiddelde besteding per tafel.
Nadelen: Logistieke uitdagingen voor de keuken en bediening bij het serveren van meerdere kleine gerechten tegelijk. Ook zijn portiegroottes lastiger in te schatten.
Voorbeelden: Tapasbars en restaurants die fingerfood serveren zoals Tres Tapas.

2. Fastservice: Focus op snelheid en efficiëntie, vaak met een beperkt menu en lage prijzen. Ideaal voor gasten die snel een maaltijd willen zonder lang te wachten. Fast casual restaurants hebben dezelfde informele sfeer.
Voordelen: Snelle omloopsnelheid en minder personeel nodig. Minder personeel en kortere wachttijden kunnen leiden tot lagere kosten.
Nadelen: Lagere winstmarges en minder mogelijkheid voor een uitgebreide eetervaring. Ook zit er veel concurrentie in het fastservice segment waardoor differentiatie moeilijk kan zijn.
Voorbeelden: Fastfoodketens zoals McDonald's en fast-casual restaurants zoals Happy Italy.

3. Fine Dining: Hoogwaardige gerechten en service in een verfijnde ambiance. Fine dining restaurants bieden vaak exclusieve en creatief opgemaakte gerechten.
Voordelen: Hoge winstmarges en een exclusieve klantbeleving. Ook genieten fine dining restaurants een hoge status en aanzien.
Nadelen: Hoge opstartkosten en hoge verwachtingen van klanten ten aanzien van kwaliteit, service en presentatie.
Voorbeelden: Michelin-sterrenrestaurants en high-end bistro’s als ’t Lansink in Hengelo en Sizzles at the Park in Apeldoorn.

4. Pop-up Restaurant: Tijdelijke restaurants die vaak een uniek of seizoensgebonden thema hebben. Ze worden voor een korte periode op een specifieke locatie geopend. Denk aan leegstanden panden, tuinen of festivals.
Voordelen: Lage opstartkosten en de mogelijkheid om nieuwe markten te testen. Daarnaast kunnen deze restaurants snel inspelen op trends en zich snel aanpassen aan locaties en thema’s.
Nadelen: Tijdelijkheid kan de opbouw van een vaste klantenkring bemoeilijken. Het succes is erg afhankelijk van de locatie, marketing en timing.
Voorbeelden: Secret Chef is een pop-up restaurantconcept waarbij topchefs op verrassende locaties diners organiseren. De locatie en het menu worden vaak geheimgehouden tot de dag van het evenement. Een ander voorbeeld is Eten Bij De Buren, dat pop-up diners in woonkamers organiseert.

5. Grand Café: Ruime, stijlvolle eet- en drinkgelegenheden die vaak een combinatie bieden van een café, bar en restaurant. Gekenmerkt door een uitgebreide menukaart die varieert van koffie tot maaltijden en alcoholische dranken.
Voordelen: Trekt een breed publiek aan, voor ieder wat wils. Gasten blijven vaak langer hangen wat de verkoop van drank en desserts kan verhogen.
Nadelen: Het runnen van een grand café vereist kennis en ervaring van meerdere facetten, wat de nodige uitdagingen kan opleveren. Je concurreert met zowel traditionele cafés als full-service restaurants.
Voorbeelden: Grand café de Twee Wezen of Grand café de Zwaan in Hilvarenbeek uitstekende voorbeelden van hoe een stijlvolle inrichting en uitgebreide menukaart kunnen bijdragen aan succes.


Populaire horeca concepten in opkomst

Innovatie is essentieel in de dynamische wereld van horeca. Hier zijn enkele voorbeelden van originele, creatieve, upcoming horeca concepten die de moeite waard zijn om te overwegen:

 • Farm-to-Table: Lokaal, kakelvers en seizoensgebonden. Bij farm-to-table restaurants bepaalt niet de menukaart wat er ingekocht wordt, maar wordt het menu dagelijks afgestemd op wat er die dag geoogst kan worden. Directe sourcing van ingrediënten van lokale boeren om versheid en duurzaamheid te garanderen. Voorbeelden van farm-to-table restaurants zijn Stadsjochies in Utrecht of Bij de Tuinman in Hilversum.
 • Single product restaurants of mono concepts: Beter een ding heel goed doen, dan alles een beetje. Dat is de gedachte achter single product restaurants. Overgewaaid uit New York: restaurants die zich specialiseren in slechts één product of gerecht. Bekende voorbeelden zijn Loetje, die zich focust op biefstuk of The Avocado Show die avocado in alle gerechten verwerkt.
 • Hysterische horecazaken: in 2023 maakten we voor het eerst kennis met over de top gedecoreerde restaurants die zich kenmerken door extravagant interieur met gigantische kroonluchters, overdadige prints of levensgrote artworks. Want: less is poor. Inspirerende voorbeelden zijn Lolo in Amsterdam en Dolle Diva in Amersfoort.
 • Locatie restaurants: restaurants die een unieke locatie hebben. Dan moet je niet alleen denken aan het wegrestaurant, maar ook aan een landgoedrestaurant: gevestigd op een unieke locatie buiten de grote steden die ook een hotel uitbaten. Een ander restaurantconcept wat onder een locatierestaurant valt, is de foodtruck; een rijdend restaurant zonder vaste locatie, gericht op het snel bedienen van de gast met verse producten.
 • Dark Kitchens of Ghost Kitchens: Keukens zonder eetzaal, die uitsluitend voor bezorging en afhalen zijn bedoeld. Deze 'spookkeukens’ bereiden alleen maaltijden voor thuisbezorging en online bestellingen. Omdat je je niet bezig hoeft te houden met het ontvangen van gasten, sfeermuziek en de tafelindeling, ligt de focus op de kwaliteit van de gerechten en worden er kosten bespaard op bijvoorbeeld personeel.
 • Blurring of hybride concepten: Er is sprake van ‘blurring’ als als twee concepten, veelal een horeca en retailconcept, naadloos in elkaar overlopen. Denk aan de bakker waar je ook kunt lunchen, restaurant waar je wijnen of delicatessen kunt kopen of een restaurant waar je ook kunt jeu-de-boulen. Door grenzen te laten vervagen, bereik je gasten uit beide niches. De combinaties zijn eindeloos!


Hoe vind je een concept voor je restaurant?

Het vinden van een passend restaurantconcept begint met zelfreflectie en marktonderzoek. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat zijn mijn passies en vaardigheden?
 • Wat ontbreekt er in de huidige markt?
 • Welke trends zijn opkomend in de horeca?
 • Hoe kan ik een unieke ervaring bieden?

Door deze vragen te beantwoorden en grondig onderzoek te doen, kun je een weloverwogen keuze maken en een succesvol horeca concept ontwikkelen.


Valkuilen tijdens het kiezen van een restaurantconcept:

 1. Geen echte keuzes maken: je wilt te veel verschillende mensen aantrekken met een te breed aanbod. Dan is de kans groot dat je een middle-of-the-road-restaurant ontwikkelt. Dat is niet erg, maar maakt het qua marketing lastiger te positioneren.
 2. Concept niet consistent uitwerken: voor je je concept niet consistent uit dan zie je dit niet terug in de beoogde uitstraling. Evalueer regelmatig of jouw thema en unique selling points optimaal uitgevoerd worden.
 3. Geen feedback verzamelen en doorvoeren: zorg dat je restaurant concept flexibel is en verzamel feedback van klanten om te concluderen of je gekozen restaurant concept de juiste is. Voer een proefperiode uit en breng verbeteringen aan.


Conclusie: zo kies je een restaurant concept

Het kiezen van het juiste restaurantconcept is een fundamentele stap voor het succes van je restaurant. Door rekening te houden met je doelgroep, locatie, concurrentie, budget, persoonlijke passie en nieuwste trends in de horeca, kun je een concept kiezen dat zowel aantrekkelijk als haalbaar is. Want door middel van een doordacht horecaconcept dat je doorvoert in je interieur, menukaart en gedrag van je personeel, kun je je onderscheiden en een winstgevende onderneming opbouwen. Succes met het vinden van het perfecte restaurantconcept!

Anouk
Anouk, adviseur

Anouk helpt jou als startende ondernemer
graag bij de keuze van een kassasysteem